Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Ο ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑΣ




                                                                                                                                                     







  Στην Νέα Νικομήδεια  που βρίσκεται περίπου 11 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βέροιας ανακαλύφθηκε ο παλαιότερος γεωργικός νεολιθικός οικισμός που χρονολογείται από την 7η χιλιετία π.χ. και ο οποίος κατοικήθηκε σε βάθος χρόνου 2000 ετών από τις πρώτες γενιές γεωργών και κτηνοτρόφων. Ο νεολιθικός οικισμός βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων βόρεια του χωριού Νέα Νικομήδεια.
Στο παρελθόν βρισκόταν σε όρμο του Θερμαϊκού κόλπου ή στην άκρη μιας λιμνοθάλασσας. Ο οικισμός ανήκει στο τύπο της τούμπας δηλαδή έναν τεχνητό γήλοφο τον οποίο οι κάτοικοι του χωριού το αποκαλούν «τούμπα». Από τον οικισμό πιθανόν να υπάρχουν περάσματα που θα βοηθούσαν τους κατοίκους να επικοινωνούν με άλλους οικισμούς. Η καταστροφή του οικισμού πιθανόν να οφείλεται σε  πλημμύρα , πυρκαγιά ή  επιδρομή κάποιου λαού.  
     Ανασκαφές έχουν γίνει  μόνο σε ένα μικρό τμήμα του οικισμού(έκταση 1800 τ.μ από τα 24-25 στρέμματα). Σε αυτό το μικρό κομμάτι αποκαλύφθηκαν 24 κτίσματα τα  περισσότερα οικίες και ένα πολύ μεγάλο κτίσμα που πιθανόν να ήταν ιερό. Άλλα ευρήματα είναι: οι λάκκοι, οι κεραμικοί  φούρνοι και οι εστίες, τα πήλινα αγγεία, πήλινα ειδώλια γυναικείων μορφών(η κόρη της Νικομήδειας), οι πήλινες σφραγίδες, τα λίθινα εργαλεία και λίθινα αντικείμενα, οστέινα αντικείμενα και τέλος υπολείμματα τροφών.
   Όλα τα ευρήματα του οικισμού βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο της Βέροιας. Να σημειώσουμε πως ο χώρος δεν επισκέψιμος. Πηγαίνοντας εκεί κάποιος μπορεί να διακρίνει μόνο πέτρες αφού όλα έχουν καλυφθεί από χόρτα. Επιθυμία των κατοίκων είναι να φτιάξουν το χώρο. Γίνονται προσπάθειες προς αυτήν κατεύθυνση.
                                                                                  Τσιφλίδου Κυριακή